Posts for category: Summer Feet Tips

The American College of Foot and Ankle Surgeons offers these 10 tips
for keeping your feet safe on your vacation this summer!

1) Wear comfortable shoes to the airport.
Loose-fitting flip-flops and sandals increase your risk of tripping, falling and spraining your ankle.
Solution: See us for Orthotic Sandal and Flip-flop choices, and have any foot injury evaluated within 24 hours to ensure proper healing.

2) Wear socks with those comfortable shoes.
When you remove your shoes before walking through the metal detectors, so do all of the other thousands of people.  
Solution:  Protect your feet from bacteria and viruses by wearing socks.

3) Avoid bringing new shoes on vacation.
Extra walking, dancing and enjoying yourself can lead to blisters when wearing stiff or unforgiving shoes.
Solution:  Wear broken in shoes that make your feet happy.

4) Check your children's shoes for fit and comfort.
Summer is the season for growth spurts in kids, and improperly fitted shoes are a recipe for disaster.
Solution:  Have their feet properly measured by a foot professional.

5) Use flip-flops or sandals sparingly.
In locker room or around pools, avoid picking up athlete's foot, a plantar wart infection or toenail fungus by wearing footwear.
Solution:  See us for Orthotic Sandal and Flip-flop options.

6) Pack an antifungal cream or powder.
This will help prevent athlete's foot if you're staying in a hotel or around public pools.
Solution:  Prescription athlete's foot creams are available...see your doctor.

7) Use a towel on the floor in front of the shower or bathtub.
Not only does this protect from bacteria exposure, but it can prevent slipping as well.
Solution:  Hotels often provide extra shower mats if you call their concierge.

8) Stretch your legs and pump your feet when traveling for periods longer than two hours.
This helps circulate your blood and prevent deep vein thrombosis or leg blood clots.
Solution:  Pick a partner and remind each other to exercise.

9) Check with your doctor about wearing compression socks on the plane.
This is another preventative measure for deep vein thrombosis or leg blood clots.
Solution:  Schedule a check-up with your doctor before you go!

10) Pack a small first aid kit.
Blisters, scrapes and dirt won't slow YOU down.  Any punctures or serious wounds should be seen by a doctor to avoid complications.
Solution:  Be sure your first aid kit includes sline, antibiotic cream, bandaids and gauze.